Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarming

Er zijn verschillende manieren waarop je je woning hedendaags kan verwarmen. Elke soort (centrale) verwarming heeft zijn eigen prijs en voor- en nadelen. We zetten hieronder enkele veel voorkomende soorten verwarming op een rij.

 

Soorten verwarming volgens energiebron

 

verwarming op gas 1. Verwarming op gas

Gascondensatieketels zijn energiezuinig, snel te plaatsen en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze toestellen winnen warmte uit de warmtedamp van hun eigen rookgassen.

Het nadeel van verwarming op gas is dat je afhankelijk bent van de sterk variërende gasprijzen. Gascondensatieketels zijn vooral een goede keuze als je al een aardgasaansluiting hebt en je woning niet optimaal geïsoleerd is.

Kosten gasketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

verwarming warmtepomp 2. Verwarming op duurzame energie

Er wordt vandaag steeds meer gekozen voor duurzame energie voor de centrale verwarming. Warmtepompen en zonneboilercombi’s bijvoorbeeld zijn zeer energiezuinige en ecologische manieren om te verwarmen.

Deze verwarmingstoestellen zijn wel iets prijziger, maar daartegenover staat dat je niet meer afhankelijk bent van sterk variërende gasprijzen en dat je een steentje bijdraagt aan het milieu.

Kosten warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten zonneboilercombi: 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Tip: investeer in een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp vormt een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een gasgestookte HR-ketel. Afhankelijk van de gevraagde warmte en buitentemperatuur zal de ene keer de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel.

Hybride warmtepompen zijn vooral populair bij de verduurzaming van bestaande woningen. Deze zijn, in tegenstelling tot nieuwbouw, vaak nog niet optimaal geïsoleerd waardoor volledig afstappen van gas en overschakelen op een warmtepomp niet aangeraden is. De combinatie die een hybride warmtepomp biedt, is dan de ideale oplossing om milieuvriendelijker te verwarmen en je gasverbruik terug te dringen. Ontdek meer info over een hybride warmtepomp.

 

verwarming op pellets 3. Verwarming op hout of pellets

Een andere duurzame optie om te verwarmen is een biomassaketel. Biomassa staat voor verschillende organische materialen die gebruikt worden als hernieuwbare energiebron, zoals pellets of hout.

Pellets zijn goedkoper dan gas, maar de kosten voor een biomassaketel zelf liggen wel hoger. Je moet ook genoeg opslagruimte ter beschikking hebben voor de pellets om je woning met dit verwarmingssysteem te kunnen verwarmen.

Kosten biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

elektrische verwarming 4. Verwarming op elektriciteit

Je kan ook deels of volledig op elektriciteit verwarmen. Een elektrische cv-ketel bijvoorbeeld zal je cv-water volledig op stroom verwarmen. Een warmtepomp zal vooral warmte halen uit de omgeving, maar heeft ook elektriciteit nodig voor een goede werking.

Verwarmingstoestellen op elektriciteit zijn doorgaans niet zo duur en vrij vlot te plaatsen. Daartegenover staat wel dat de kosten voor je stroomverbruik snel kunnen oplopen.

Kosten elektrische cv-ketel: € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

verwarming mazout 5. Verwarming op mazout

Mazoutketels verwarmen op basis van stookolie. Deze toestellen zijn slecht voor het milieu en daardoor slechts in uitzonderlijke gevallen toegelaten, bijvoorbeeld wanneer je je bestaande cv-ketel met een kleine renovatie wil vervangen en wanneer er geen aardgasaansluiting in je straat is (of de mogelijkheid daartoe).

In nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties zijn mazoutketels sowieso niet meer wettelijk toegelaten.

Kosten mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing)