Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinaanleg en tuinonderhoud

Je tuin draagt bij aan de uitstraling van je woning. Een leuke en stijlvolle tuininrichting is dan ook onmisbaar. Of het nu gaat om een kleine tuin in de stad of een ruime tuin op het platteland, elke oase van rust verdient de nodige aandacht en regelmatig onderhoud. Hoe je je tuin precies kan inkleden, is afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Tuin aanleggen

tuinaanleg

Bij de aanleg van je tuin kan je creatief omspringen met allerlei waterpartijen, sierplanten, bloemen, struiken, tuinornamenten, verlichting, vlonders… Een overzicht van enkele tips om je tuin een sfeervolle en verzorgde uitstraling te geven:

 

1. Maak een goede plantenkeuze

De juiste plantenkeuze zorgt er voor dat jouw tuin er kleurrijk uitziet maar maar vormt ook de ideale habitat voor dieren. Krokussen en lavendel zijn bijvoorbeeld een geliefde plek voor bijen, terwijl vlinders graag vertoeven in vlinderstruiken. De aankoop van planten is trouwens niet zo duur. Bovendien bieden ze een grote meerwaarde voor jouw tuin. Tot slot raden we aan om verschillende seizoensplanten te combineren. Zo kan je je tuin het hele jaar door laten bloeien.

 

2. Plaats zo weinig mogelijk stenen, kasseien of tegels

In je tuin kan je het beste zo weinig mogelijk stenen, kasseien of tegels hebben. Behalve voor je terras of oprit. Die zorgen er namelijk voor dat regenwater niet opgenomen kan worden en dus verloren gaat. Als je daarentegen planten plaatst, kan regenwater via die planten de grond intrekken en zijn je planten ook meteen van voldoende regenwater voorzien. Planten zorgen bovendien voor meer kleur in jouw tuin in vergelijking met stenen, kasseien of tegels.

 

3. Maak je eigen composthoop

Met een composthoop in je tuin, kan je jouw etensresten en groenafval op een milieuvriendelijke manier recyclen. Daarnaast verminder je er jouw afvalproductie mee. Het afgebroken afval kan je ook gebruiken om de biologische delen in de bodem te activeren.

 

4. Creëer een thuis voor vogels

Door vogelhuisjes aan bomen of palen te bevestigen, zal je tuin ook vogels aantrekken. Ook het ophangen van vetbollen aan klimop of hagen, broodkruimels op het gras gooien, bakjes met water vullen, … zijn goede manieren om een vriendelijke omgeving voor vogels te creëren en zo extra leven te geven aan je tuin.

 

5. Plaats een vijver

Het is ook een goed idee om een vijver te plaatsen, als je tuin dit toelaat. Vijvers geven je tuin niet alleen een frisse uitstraling, ze hebben ook een praktische functie. Een kleine vijver plaatsen kan namelijk de biotoop in jouw tuin beschermen. Je kan in je tuin vooral in de zomer al wel eens te maken krijgen met slakken die je planten opeten. Door je tuin van een kleine vijver of een klein moeras te voorzien trek je padden en egels aan, die zich voeden met slakken.

 

Tuin onderhouden

tuinonderhoud

Onderhoud van je tuin is heel het jaar door belangrijk. Maar vooral wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid in het voorjaar stijgen, is het noodzakelijk om wat extra aandacht te besteden aan je gazon. Door rekening te houden met enkele nuttige tips, geef je jouw gazon een aantrekkelijk en verzorgd uitzicht.

  • Verticuteren: het is aangeraden om tweemaal per jaar het gras te verticuteren om het meeste mos te verwijderen. Verticuteren houdt in dat je op mechanische wijze het gras goed doorlucht zodat het opnieuw voedingsstoffen kan opnemen en kan groeien.
  • Bemesten: bemest je gazon twee keer per jaar met organische meststof. Hierdoor zal het gras sneller groeien, waardoor mos niet kan groeien. Ideaal bemest je na het verticuteren en net voor de groeiperiodes in maart – april en juni – juli.
  • Bestrooien met kalk: bestrooi je gazon na de winterperiode met kalk om de bodem te ontzuren en de pH waarde te verhogen. Hierdoor zal het gras opnieuw beter groeien.
  • Beluchten: dit is een goede oplossing wanneer er te weinig lucht en voedingstoffen aan de graswortels kunnen door een dichtgeslagen gazon. Beluchten doe je door met een prikrol of riek gaatjes in de grond te prikken. Zo kan het water makkelijk wegvloeien en zal de kwaliteit van je gazon opmerkelijk verbeteren.

TIP: de aanleg en het onderhoud van een tuin kunnen lastig en tijdrovend zijn. Sommige tuinen vragen daarom ook meer aandacht en verzorging dan andere. Heb je zelf geen groene vingers? Schakel dan een professional in voor de aanleg en onderhoud van jouw ideale tuin.