Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schilderen & behangen

Door je woning een likje verf of nieuw behangpapier te geven, krijgt je interieur meteen een nieuwe look. Waarop moet je allemaal letten wanneer je je muren schildert of behangt? Ontdek het in dit artikel.

 

Schilderen en behangen: tips & aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een kwalitatief en aantrekkelijk eindresultaat? Dan moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Ondergrond voorbereiden: stucen, het ontvetten van de muren, het aanbrengen van een primer, grote oneffenheden wegwerken, vliesbehang aanbrengen, … Als je zeker wil zijn van een mooie hechting van je muurverf of behang, dan moet de ondergrond correct voorbereid zijn.
  • Aangepaste producten: voor elk soort ondergrond is er wel een aangepast type verf of behangpapier. Pas met de juiste variant ben je verzekerd van een mooi en duurzaam eindresultaat. Schilder je muren bv. nooit met houtverf en kies voor vochtbestendig behang in je badkamer of keuken.
  • Juiste hoeveelheid: wil je vermijden dat je tijdens de schilderwerken plotseling te weinig verf hebt? Bekijk dan op voorhand goed hoeveel liter je precies nodig hebt. Dat doe je met behulp van een eenvoudig rekensommetje. Onze tip? Net iets te ruim rekenen.
  • Reinigen: probeer meteen na het afronden van de schilderwerken de gebruikte gereedschappen te reinigen. Opgedroogde kwasten en rollers maken deze taak moeilijker. Ook je behangerskwast dien je weer schoon te maken voordat je ze opbergt. Vergeet daarbij niet verfresten correct te recycleren.

 

schilderen en behangen

 

Schilderen en behangen: DIY of een professional inschakelen?

Loont het om zelf je muren te schilderen of te behangen? Of schakel je beter meteen een vakman in? We overlopen hieronder de verschillende mogelijkheden:

 

OPTIE 1: zelf schilderen of behangen

De voornaamste reden om zelf aan het klussen te gaan, is de besparing op arbeidskosten. Het enige waarin je moet investeren, zijn de materialen zelf. Denk in dit geval aan verf, verfborstels en -rollen, afplaktape, een primer, behangpapier, behangerslijm, … Pas als je alle spullen op dit lijstje hebt afgevinkt, kan je aan de slag.

LET OP: een mooi eindresultaat vergt flink wat voorbereiding. Kies je bovendien voor verf? Dan moet je een keuze maken tussen verschillende verfsoorten met elk hun eigen toepassingsgebied, afwerking, glansgraad, … Een vakman is op de hoogte van alle mogelijkheden en gaat professioneel aan de slag.

 

OPTIE 2: een professional inschakelen

Wil je zeker zijn van een mooi eindresultaat? Schakel dan een schilder of behanger in. Zo ben je zeker van…

  • Advies op maat: voordat een vakman overgaat tot de uitvoer van de klus, komt hij langs voor een grondige inspectie. Daaruit leidt hij af in hoeverre voorafgaande werken noodzakelijk zijn voor een duurzame afwerking van de opdracht (bv. vochtproblemen eerst oplossen).
  • Vlotte & professionele uitvoering: een vakman werkt doorgaans vlot en weet waarop hij moet letten waardoor hij behangt of schildert volgens de regels van de kunst. Het eindresultaat zijn perfect afgewerkte streeploze muren of netjes behangen muren met behang waarvan de stroken mooi op elkaar zijn aangesloten.
  • Kwalitatieve materialen: een professional is op de hoogte van de beste merken op de markt en gebruikt enkel de meest kwalitatieve materialen. Die kiest hij op basis van de staat van je muren en de ondergrond.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? En laat je de werken uitvoeren door een professional? Dan betaal je slechts 9% btw op zowel materiaal- als arbeidskosten in plaats van 21%.